faq

Omdat veelgestelde vragen zo lang is en faq veel cooler klinkt.

Hoe vaak ga je lopen?
Toch zo’n 5 à 6 keer per week. Ik ben altijd wel in voorbereiding voor een specifiek groot doel, maar ook in rustweken blijft lopen op het programma staan omdat het voor mij een ultieme vorm van ontspanning is. Gemiddeld loop ik tussen de 60 en 70 km per week. In 2016 en 2017 liep ik bijna dagelijks en haalde ik vlot weekgemiddeldes van rond de 80 kilometer met pieken tot 100 kilometer. In augustus 2018 herontdekte ik de geneugten van de mountainbike en kon ik afrekenen met mijn junk-miles. Sinds juni 2020 leg ik de nodige kilometers woon-werkverkeer af op de fiets. Een week waarin ik helemaal niet loop, is voor mij onbestaande.

Heb je echt altijd zin om te gaan lopen?
Meestal wel. Ik laat me nooit tegenhouden door het weer. Of het nu regent, sneeuwt of 30 graden is: als ik gepland heb om te gaan lopen, dan ga ik ook. Je hebt namelijk nooit spijt dat je bent gaan lopen, wel dat je het niet hebt gedaan. Soms zijn de omstandigheden zo ideaal dat ik ongemakkelijk word van ongeduld om te kunnen vertrekken. Soms ga ik lopen omdat het simpelweg bij mijn trainingen hoort. Heel soms trek ik er met veel tegenzin op uit: omdat ik moe ben, omdat het slecht weer is, omdat ik het veel te druk heb… Die redenen zijn nooit afdoende om thuis te blijven. Uit ervaring weet ik dat ik net op die momenten gebaat zal zijn bij een rondje lopen. Vaak vertrek ik dan met een kort toertje in gedachten, maar na een minuut of 10 vind ik mijn cadans en wordt dat kleine toertje uitgebreid met een lus (of twee).

Hoeveel marathons heb je al gelopen? En is dat eigenlijk wel gezond?
Ik liep 16 marathons en 4 ultra’s van mei 2015 tot april 2023. De marathons van Brussel, Parijs en Rotterdam liep ik elk 3 keer. Elke marathon heeft zijn eigen verhaal: van het initiële plan, de voorbereiding en de verwachtingen tot de beleving van de wedstrijd zelf. Dat marathons lopen op geen enkele manier schadelijk is voor de gezondheid, legde ik hier uit.

IMG_4225b

Van welk merk zijn je schoenen? Hoeveel paar loopschoenen heb je?
Ik had al Brooks, Saucony, Adidas en Nikes aan mijn voeten. Momenteel loop ik enkel met Nike. Hier vertelde ik over mijn ervaringen met de Zoom Fly’s, voor mij de ideale marathonschoen. Sinds kort loop ik ook met de Vaporfly’s, waar ik hier meer over schreef. Ik kan onmogelijk ontkennen dat ik veel loopschoenen heb. Afgaande op het aantal kilometers dat ik jaarlijks loop, verslijt ik ook een paar of vier. Ik heb ongeveer vijf paar schoenen in actieve (seizoensgebonden) roulatie. Voor veellopers is het verstandig om verschillende soorten schoenen af te wisselen. Loopschoenen wegdoen, zelfs als ze helemaal opgelopen en ingezakt zijn, vind ik heel lastig. Zeker als ik er een marathon mee heb gelopen. Stiekem heb ik dus ook nog een hele voorraad die ik enkel bewaar voor emotionele doeleinden.

Waarom doe je geen triatlon?
Omdat er geen waterrat in mij huist en ik dus niets met zwemmen heb. Ik kan ergens begrijpen dat de eentonigheid van baantjes trekken te vergelijken is met lopen. De grote afknapper is voor mij de omgeving van het zwembad. Ik moet al heel hard nadenken wanneer ik me voor het laatst in een zwembad bevond. Bovendien ben ik niet op zoek naar een extra sport, aangezien ik ook nog andere bezigheden heb waar ik graag tijd aan besteed.

Ik ben beginnen lopen en heb nu pijn aan mijn knie/voet/scheen… Wat moet ik doen?
Niet panikeren en je gezond verstand gebruiken. Geen nood, dit betekent hoogstwaarschijnlijk niet het einde van je lopersleven! Het is belangrijk dat je je lichaam geleidelijk laat wennen aan de impact van lopen. Als je de smaak te pakken hebt, is de verleiding groot om toch té snel té veel te willen doen. Trap niet in die val. Wie echter verstandig opbouwt, kan ook te maken krijgen met opstartproblemen. Voor die pijntjes is meestal ook een eenvoudige remedie. Je mag sowieso niet lopen met pijn als hierdoor je natuurlijk loopbeweging belemmerd wordt. De kans bestaat dan dat je gaat compenseren en je lichaam op een verkeerde manier belast, waardoor je de deur wagenwijd openzet voor andere kwaaltjes.

IMG_1089b

Hoeveel tijd besteed je aan je blog?
Behoorlijk veel. Een blogpost schrijven kost me enkele uren schrijfwerk aan de computer. Teksten over heel concrete gebeurtenissen krijg ik relatief snel opgeschreven. Als ik een standpunt wil toelichten of een idee wil overbrengen, gaat aan het schrijfwerk ook nog eens intensief denkwerk (op de fiets of al lopend) vooraf. Teksten moeten kunnen rijpen in mijn hoofd en dat is een proces dat tijd vergt. Het kost hoe dan ook tijd om een tekst op punt te stellen. Ik vind het belangrijk dat wat hier verschijnt vlot leesbaar is, maar ook goed geschreven.

Ben je een sportleerkracht?
Nee, ik ben een sportieve leerkracht die Nederlands geeft in het vierde en vijfde jaar op Atheneum De Ring in Leuven, zonder enige twijfel de beste school van België en omstreken. Je kan hier lezen over het One Mile project dat ik al drie schooljaren op rij lanceerde bij onze vierdejaars. Naar aanleiding van Dag van de leerkracht deelde ik mijn trots, maar ook de bezorgdheden omtrent mijn beroep. Die tekst verscheen (weliswaar ingekort) als brief van de dag in De Morgen.

Wat is je lievelingsboek?
Die vraag is even onmogelijk te beantwoorden als de vraag: wat is je lievelingsgroente of wie is je favoriete zus? Ik lees behoorlijk veel en leer daardoor steeds meer auteurs en oeuvres kennen. Hierdoor kan ik ook steeds meer waarderen. Ik besef als geen ander dat er zoveel te lezen is en dat je nooit uitgelezen kan zijn. Bovendien is een boek soms heel waardevol omdat ik het las in een bepaalde levensfase. Al bij al heb ik wel een vrij klassieke smaak. Ik vind het belangrijke om de Grote Namen gelezen te hebben. Daarbij wil ik ook mee zijn met de hedendaagse Nederlandse en Engelstalige fictie. Hier kan je mijn leesprincipes terugvinden.

Waarom eet je geen vlees?
Ik stopte met vlees eten rond mijn 15e omdat ik vriendinnen had die dat ook deden en omdat ik het zielig vond om dieren op te eten. Door de jaren heen kwam ik alleen maar meer redenen tegen om geen vis en vlees te eten. Bovendien werd het ook steeds gemakkelijker om plantaardige alternatieven te vinden. Intussen kan ik geen enkele reden meer bedenken waarom ik wél vlees zou eten. Ik weet dat ik al eens de neiging heb een principiële koppigaard te zijn, maar ik denk dat het goed zou zijn als iedereen bewuster zou eten. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere wereld door eens goed na te denken wat voor haar of hem individueel haalbaar is.

%d bloggers liken dit: